Jedlé květiny jsou kvetoucí rostliny, které lze bezpečně jíst. V kuchyni nejenže plní dekorativní funkci, ale také obohacují pokrmy o jedinečné chutě, vůně a textury. Abyste si plně užili jejich výhod, stojí za to vědět, které květiny jsou jedlé. Mezi nejčastěji používané patří: lichořeřišnice, macešky, růže, fialky, levandule, měsíčky, chryzantémy a ibišky. Každý z nich má své vlastní jedinečné chuťové charakteristiky, od pikantních a pepřových až po sladké a jemné.
Květiny jsou skvělým způsobem, jak ozdobit pokrmy a dodat jim umělecký vzhled. Mohou být použity k ozdobení dortů, dezertů, salátů, nápojů a dokonce i hlavních chodů. Každá rostlina má charakteristickou chuť a vůni, která dodá různým pokrmům hloubku a charakter. Například levandule dodává jemný bylinný tón, zatímco lichořeřišnice kořeněnost podobnou rukole. Jedlé květy jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty. Díky tomu podporují zdraví, posilují imunitní systém a mají protizánětlivé účinky.
Používání květin ve vaření otevírá dveře experimentování a kreativnímu přístupu k vaření. Je to skvělý způsob, jak překvapit hosty a přidat do každodenních pokrmů nějaké neobvyklé prvky. Již ve starověkých civilizacích, jako byla Čína, Řím a Řecko, byly květiny důležitou kulinářskou ingrediencí. Číňané používali chryzantémy a lotosové květy k přípravě čajů a pokrmů. Ve starověkém Římě se fialky přidávaly do vína a ve středověké Evropě si růže a levandule našly své místo v mnoha receptech, sladkých i slaných.
Renesance v Evropě s sebou přinesla oživení zájmu o jedlé květiny, které začaly zdobit stoly šlechty a královské hostiny. Dnes, s rostoucím zájmem o přírodní a organické ingredience, se květiny vracejí do popředí a získávají na popularitě v restauracích a kuchyních po celém světě. Skutečné sušené okvětní lístky jako dekorace na např. dorty, větrníky nebo saláty. Lístky jsou jedlé nebo je lze použít jako čajové lístky. Mohou být také použity k přípravě čaje. Lze louhovat přibližně 5-10 minut. Lístky zalijte vroucí vodou.
Hmotnost
Balení obsahuje: 30 g
Složení produktu
Měsíček, růžové pupeny, květ červeného jetele, květ granátového jablka, verbena citronová, trpasličí suchomil.
Výživové hodnoty na 100g
Energetická hodnota kJ |
636 kJ |
Energetická hodnota kcal |
152 kcal |
Tuky |
4 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
1,5 g |
Sacharidy |
19 g |
- z toho cukry |
18 g |
Bílkoviny |
7 g |